Woningen aan de Talmastraat in Weesp opgeleverd

Woningen aan de Talmastraat in Weesp opgeleverd

Nieuwe fundering voor 26 huizen

In het oude centrum van Weesp heeft Van Braam Minnesma in opdracht van Woningcorporatie Ymere 26 huizen in de Talmastraat voorzien van een nieuwe fundering. De karakteristieke arbeiderswoningen in het Rode Dorp zijn bijna een eeuw oud en door ouderdom en aantasting was de fundering verzwakt.

Een jaar lang zijn we bezig geweest met het herstellen en vervangen van de aangetaste funderingen. Naast funderingsherstel werden de huizen ook gemoderniseerd. De operatie duurde ruim drie maanden per huizenblok en in december 2019 is het laatste blok opgeleverd.

Heldere communicatie

De bewoners verhuisden tijdelijk naar een wisselwoning in de buurt. Een renovatie is altijd ingrijpend voor bewoners, legt projectleider Guido ten Hoope uit. “Wij hebben veel ervaring met renovaties in bewoonde staat. We proberen om de overlast altijd zoveel mogelijk te beperken. Vooral belangrijk is heldere communicatie met de bewoners. Het contact verliep daarom niet alleen via de bewonerscommissie, maar ook gewoon op straat.”

Geruisloos funderingsherstel

Met behulp van een hydraulische pers werden de nieuwe heipalen geruisloos in de grond geduwd en een betonnen plaat onder de bestaande funderingsbalken gestort. Op de begane grond werden eerst alle vloeren en tussenmuren afgebroken. De kruipruimte werd uitgegraven en vervolgens vol gegoten met beton. Daarna gingen de nieuwe funderingspalen de grond in en werd de vloer geïsoleerd en voorzien van een dekvloer. Vervolgens werd de begane grond opnieuw opgebouwd met nieuwe muren, keuken en een toilet.

Tevreden met resultaat

In de zomer is er al een gezellige barbecue geweest met de bewoners, Ymere en Van Braam Minnesma om het tussentijdse resultaat te vieren. Vlak voor de kerst is ook het laatste blok opgeleverd. “Bijzonder fijn dat de bewoners kerst in hun opgeknapte woning konden vieren. Het was een hele klus, maar zowel de bewoners als woningcorporatie Ymere is tevreden met het resultaat. Daar doen we het voor”, aldus Guido ten Hoope.

Lees ook: Rondje op de bouwplaats met uitvoerder Jaap Post