Uitbreiding The Lancaster Hotel

Amsterdam

Uitbreiding The Lancaster Hotel

  • SECTOR Uitbreiding
  • LOCATIE Amsterdam
  • OPDRACHTGEVER Lancaster Onroerendgoed B.V.

Projectomschrijving

Plantage Middenlaan 46 was een zwaar verwaarloosd, leegstaand pand naast het bestaande The Lancaster Hotel. Omdat het pand een van de laatst overgebleven villa’s was van de destijds, heeft het de Orde 2 status, een bouwwerk van vóór 1940, die vanwege zijn hoge architectonische kwaliteit, zijn plaats in de stedenbouwkundige structuur en/of als toonaangevend element in de gevelwand een belangrijke bijdrage leveren aan het stadsbeeld. Uitgangspunt bij orde 2 panden is behoud/restauratie.

Kenmerkend is de lage begane grond en de hoge bel-etage, goed zichtbaar in de gevel. Er werd gekozen voor sloop vanwege de zeer slechte toestand, maar vanwege deze Orde 2 status moest deze kenmerkende gevel gereconstrueerd worden. In 2013 kreeg Kentie & Partners Architekten opdracht om het plan, dat in basis aanwezig was in de vorm van een bouwvergunning ingediend door Architect Dik Smeding, opnieuw in te dienen met diverse wijzigingen voor de lay-outs en kamerstelling. Het principe van de te herbouwen gevel overeind, evenals de extra kapverdieping. Op de begane grond is restaurant The Bird House gevestigd, dat in verbinding staat met een nieuwe serre die gelegen is aan de prachtige nieuwe binnentuin. Deze serre is aan het bestaande The Lancaster Hotel gebouwd. In totaal zijn er dertig hotelkamers gebouwd op de verdiepingen en in de kelder.

Saillant detail is dat de aanbouw, die aansluit op het bestaande hotel, tussen 2 monumentale panden gebouwd is. Een prachtig binnenstedelijk project met alle bijbehorende facetten.

Klik op de afbeelding om te vergroten.