Restauratie Landhuis Koningshof

Overveen

Restauratie Landhuis Koningshof

  • SECTOR Restauratie
  • LOCATIE Overveen
  • OPDRACHTGEVER

Projectomschrijving

Koningshof is een fraai landgoed bij Overveen, gemeente Bloemendaal. Het wordt beheerd door Vereniging Natuurmonumenten en is onderdeel van het Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Het landhuis Koningshof is een unicum in Nederland, dankzij de consequent doorgevoerde Engelse chaletstijl, met markante uitbouwen, erkers, luiken, balkons en dakkapellen en een complex samengestelde dakvorm. Het landhuis is zowel interieur als exterieur gerestaureerd.

De grootste ingreep aan de buitenkant van het landgoed was het verwijderen van puien ten behoeve van een veranda en het herstellen van het voegwerk. Het interieur is aangepast aan de hedendaagse wooneisen.
Op de begane grond zijn de serres op twee hoeken aan de zijkant, van oorsprong veranda’s, weer teruggebracht in de oorspronkelijke situatie. Bijzondere interieurdetails zoals het Franse liftje en de oorspronkelijke badkamer zijn behouden gebleven. Ook zijn er nieuwe badkamers aangebracht. Door zakkingen van de fundering zijn er scheuren ontstaan en om verdere zakkingen te voorkomen is de grond onder de fundering geïnjecteerd. Voor de restauratie van de gevels is het metselwerk al naar gelang de aard van het herstel aangeheeld met restauratiemortel, geïnjecteerd en ingeboet. De toppen van de schoorstenen zijn met reliëf opnieuw opgemetseld. Het voegwerk is plaatselijk eerst uitgeslepen en vervolgens uitgehakt. De bestaande verdiepte voeg is teruggebracht als snijvoeg.

Het hoofdgebouw (landhuis) met interieuronderdelen is het hoofdonderdeel van de historische buitenplaats Koningshof. Het hoofdgebouw heeft een levendig en informeel karakter door de diverse uitgebouwde en in hoogte verschillende volumes, de gevarieerde plaats en vorm van de vensters, de gevarieerde kapbehandeling met diverse kapvoethoogten en nokinrichtingen, de kleine toren, de markante schoorstenen en de materiaalkeuze.