Restauratie Rijksmonument

Haarlem

Restauratie Rijksmonument

  • SECTOR restauratie
  • LOCATIE Haarlem
  • OPDRACHTGEVER Particulier

Projectomschrijving

Aan de Slaperdijkweg in Haarlem ligt een bijzonder rijksmonument; namelijk het voormalige tolhuis “Abel”.

De Slaperdijkweg was vroeger de dijk gelegen aan de uiterste rand van het dorp Schoten (wat nu niet meer bestaat) en vormde de verbinding tussen Santpoort en Spaarndam. Deze verbinding was in grotere zin de verbinding tussen IJmuiden en Amsterdam en werd veel door vissers gebruikt. De woning is in 1824/1825 gebouwd als ambtswoning voor de tolgaarder. De kosten voor de aanleg van de nieuwe weg en woning bedroegen samen 15.000 gulden. Dit werd gefinancierd met particulier kapitaal en via de tolheffing terugverdiend. Het innen van tolpenningen is afgeschaft in 1923. De woning is blijven staan en heeft thans de Rijksmonumenten status.

Holleman Santpoort heeft hier een aantal restauratiewerkzaamheden uitgevoerd. Zo is het dak gerenoveerd door middel van het vervangen en aanlassen van diverse kapconstructies, zijn de lantaarn en het dakraam hersteld en is het houten “klompenhok” (die in verval was geraakt)  gereconstrueerd en verbeterd met isolatie.

Het belangrijkste element van de restauratie is de vervanging van de beglazing geweest. Het enkel glas wat er eerst zat, is vervangen door FINEO-beglazing ofwel vacuümglas. Vacuümglas is een dunne glasplaat die in de bestaande (historische) kozijnen past, maar wel dezelfde isolatiewaarde biedt als drievoudige beglazing. Aanvankelijk waren aan de binnenzijde van het pand al voorzetwanden geplaatst, wat ervoor zorgt dat de complete gebouwschil nu goed is geïsoleerd en dus een stuk energiezuiniger is!