Keyserkerk

Middenbeemster

Keyserkerk

  • SECTOR Verbouw
  • LOCATIE Middenweg 148 Middenbeemster
  • OPDRACHTGEVER Protestantse Gemeente Beemster

Projectomschrijving

Na jarenlange voorbereiding werd de opdracht voor de bouw van het nieuwe gemeenschapscentrum naast de monumentale Nederlands hervormde Keyserskerk in Middenbeemster (anno 1615) verstrekt aan Van Braam-Minnesma. De nieuwbouw is gelokaliseerd op het kerkenerf aan de zuidzijde van de kerk en wordt door een transparante loopbrug met de kerk verbonden.

Het gebouw bestaat uit drie verdiepingen: souterrain, begane grond en één verdieping en is voorzien van sanitaire voorzieningen, een keuken, garderobe en foyer. Waar in de kerk het orgel op het balkon staat, is het in de uitbreiding de plaats waar bij bijeenkomsten de geluidsinstallatie en de beamer worden bediend. Omdat het tegelijk een werkplek is, koos de architect niet voor een balustrade, maar voor innovatieve glazen lamellen die de ruimte kunnen afsluiten zónder de transparantie aan te tasten.

Het ontwerp van de nieuwbouw heeft een eigentijds karakter en is van de hand van Prof. Hubert-Jan Henket, een vooraanstaand architect waar het gaat om eigentijdse bouw bij historische monumenten.