Duurzaam balkon zorgcentrum Pennemes

Duurzaam balkon zorgcentrum Pennemes

Onlangs heeft VBM de hoofdentree van Pennemes volledig verbouwd en is het balkon een groen balkon geworden door het plaatsen van een plantenwand van 50 m2. De groene gevel helpt stedelijke gebieden vergroenen, stimulatie van de biodiversiteit, luchtzuivering, warmteregulatie en klimaatbestendig bouwen.

De plantenwand is gemaakt met het LivePanel Oudoor gevelsysteem van Mobilane. In het filmpje is te zien de groene gevel tot stand gekomen is.

Pennemes fungeert landelijk als proeftuin op het gebied van productontwikkeling, onderzoek rondom groen innovaties en wilt een bijdrage leveren aan de verduurzaming van de (ouderen)zorg.

”Het groene balkon van Pennemes is een aanwinst voor de buurt”

‘’Bewoners, omwonenden, stakeholders, familieleden en medewerkers reageren allen enthousiast omdat het groene balkon een aanwinst is voor de buurt en een eyecatcher is voor de organisatie’’, aldus Leo Groenendaal – raad van bestuur – Mennistenerf Pennemes Combinatie (MPC). ‘’ Pennemes ligt in een versteende omgeving. Een groen balkon draagt bij aan het ‘verzachten’ van deze versteende omgeving. Daarnaast helpt een groene omgeving ook tegen hitte stress en stimuleert het de biodiversiteit. Kortom een groen balkon draagt bij aan ons groene beleid en imago. We zijn tenslotte een gezondheidszorg instelling.’’

‘De architect FKG Architecten had in zijn ontwerp voor de uitbreiding een groene gevelbekleding van de luifel opgenomen. Dit sloot ook perfect aan bij de wensen en de uitstraling van Pennemes. Voor het projectteam was het ook de eerste keer dat wij zo’n gevelbekleding zouden toepassen, dus wij waren daar erg enthousiast over. Mede omdat van Braam-Minnesma duurzaamheid ook hoog in het vaandel heeft, waren wij erg opgetogen om dit duurzame systeem te mogen toepassen. Het toepassen van het systeem gaf wel wat extra werk aan de achter constructie en benodigde enkele extra voorzieningen, maar het resultaat mag er wezen. De bouwwerkzaamheden vonden plaats in de herfst en winter wat geen perfecte periode is voor het aanbrengen van de beplanting. Doordat dit systeem uitermate geschikt is om gefaseerd uit te voeren hebben wij ook mede voor dit systeem gekozen. De hele ophang- en irrigatie installatie is in de winter aangebracht, waarna vlak voor de oplevering in de lente de plant cassettes zijn geplaatst. De samenwerking met Mobilane en het eindresultaat van het systeem naar ieders tevredenheid geweest, aldus Erik Duisdecker werkvoorbereider bij Braam-Minnesma.’

Gekozen voor het LivePanel groene gevelsysteem van Mobilane

De plantenwand tegen het groene balkon van Pennemes is gemaakt met het LivePanel Outdoor gevelsysteem van Mobilane. Het LivePanel systeem is een uniek en innovatief systeem speciaal ontwikkeld voor toepassing van groen in stedelijke gebieden. De groene gevel helpt stedelijke gebieden vergroenen, stimulatie van de biodiversiteit, luchtzuivering, warmteregulatie en klimaatbestendig bouwen.

‘’Er is gekozen voor het LivePanel systeem van Mobilane omdat dit een bewezen concept is dat vol automatisch zorgt voor bewatering en meststoffen van planten en bovendien ook onzichtbaar is. Indien het toch gewenst is om planten te vervangen dan kunnen modules met planten eenvoudig gedemonteerd en vervangen worden. Daarnaast is het grote voordeel dat de modules met jonge planten in een gecontroleerde omgeving worden opgekweekt zodat de plantenwand na plaatsing vrijwel direct “volwassen” oogt.’’, aldus Leo Groenendaal.

Woon- en zorgcentrum Pennemes

Woon- en zorgcentrum Pennemes ligt in het hart van Zaanstad en verleend sinds 1677 zorg aan hulpbehoevenden in de Zaanstreek, bijna 350 jaar. Woon- en zorgcentrum Pennemes te Zaandam richt zich in haar beleid op een groene gezonde leefomgeving voor bewoners en medewerkers.

Leo Groenendaal: ‘’Dit betekend dat wij o.a. onderzoek uitvoeren naar het binnenklimaat (binnenlucht en binnenlicht), onderzoek uitvoeren naar voeding zoals het verbeteren van nutriënten in voeding door rechtstreeks groenten te betrekken bij een teler die regeneratieve landbouw bedrijft en daarnaast nog andere initiatieven ontplooien die bijdragen aan een betere aarde. Door bijvoorbeeld onderdak te bieden aan een bedreigde zwaluwpopulatie door 200 nestkasten op te hangen, 500 zonnepanelen te plaatsen waarmee 1/3 van de jaarlijkse elektriciteitsbehoefte van Pennemes wordt opgewekt, een composteermachine om voedingsresten te composteren en een moestuin op het dak’’ Door het delen van de opgedane kennis en ervaring wil wijkzorgcentrum Pennemes andere bedrijven en organisaties inspireren.